петак, 26. новембар 2010.

Standardi o Euroclass klasifikaciji materijala


Standardi iz domena klasifikacije obložnih, podnih materijala i materijala za pregradne obično sendvič konstrukcije ... razvijeni su u CEN-u kako bi se uvela EUROCLASS klasifikacija. Već deceniju postoji šema te klasifikacije (dopunjuje se i ažurira kako je to već praksa sa EN standardima na 3 do 5 godina) i materijali stižu u Srbiju i prodaju se - napr. gisp-kartonske, uopšte ploče od gipsa, na osnovu drveta (iverice, medijapani, lesoniti i dr.). ploče od presovane mineralne vune, vermikulita, raznih aluminosilikata ... i na njima se nalaze oznake po tom sistemu ...
Bilo bi umesno da arhitekte i enterijeristi nauče bar nešto o tom sistemu pre nego što im neki trgovci 'uvale' neki 'jeftiniji' surogat. Mogućnosti za prevaru su velike i kad prilično znate a tek ako osete da nemate pojma !
Počnite od EN 13501 ...
Na dva mesta sam kroz prezentacije izložio osnove tog sistema ... Nadam se da će se i u Srbji kompletirati preuzimanje tih standarda i to će verovatno biti klasa standarda sa obaveznom primenom - kao i u EU (s obzirom da su tamo pod odgovarajućom CPD direktivom /o 'konstrukcionim' proizvodima/ i Odlukom).

Нема коментара:

Постави коментар